Primàries obertes a tota la ciutadania i programa elaborat participativament, “per gent diversa que trenqui les dinàmiques partidistes”, valors republicans i radicalitat democràtica. Aquestes són les receptes de Junts per Cerdanyola, una plataforma que vol aplegar persones de perfils ideològics diversos amb la intenció de fer un projecte de ciutat “molt transversal”per a les eleccions municipals de 2019

Junts per Cerdanyola es va presentar aquest dimecres a la sala d’exposicions de l’Ateneu, davant d’un públic nombrós i força heterogeni. Van conduir l’acte Cristina Maldonado i Joan Sánchez, independents; Encarna Linares, actualment regidora del PDCAT, i Antoni Morral, exalcalde de Cerdanyola i Diputat al Parlament per Junts per Catalunya.

La prèvia va consistir a explicar que la marca Junts no apareix del no res, sinó que té al darrere el PDCAT, que ha posat a disposició de Junts els seus drets electorals, la mateixa marca, l’assessorament jurídic, el local i els recursos que puguin destinar a la campanya.

“El PDCAT no es presenta a les eleccions i la candidatura no serà del PDCAT, sinó de tothom que s’hi vulgui sumar”, va explicar Maldonado, tot i que els drets supramunicipals que generin els resultats sí que seran per al PDCAT, en no tenir Junts un partit matriu. Per aquest motiu, des de Junts agraeixen la generositat del PDCAT i conviden tothom qui ho desitgi “a trencar les lògiques partidistes i obrir noves vies de participació democràtica”.

Les primàries obertes
La base del projecte, doncs, seran les persones adherides, que ja ho poden ser entrant a www.juntspercerdanyola.cat. Qualsevol resident a Cerdanyola que s’adhereixi a Junts per Cerdanyola abans del 20 d’octubre, tindrà el dret, si així ho desitja, de concórrer a unes primàries per ser cap de llista a les municipals.

Qui guanyi les primàries –previstes al mes de desembre- serà responsable de confegir la llista electoral, juntament amb el grup coordinador de Junts, actualment format per 17 persones que s’hi han anat sumant en els darrers mesos i que segueix creixent fins al punt que, va apuntar Sánchez, “ara ja hem d’anar pensant a treballar en comissions”.

El programa participat
El programa que haurà de defensar la candidatura s’elaborarà en diverses sessions de participació obertes a qui s’hi hagi adherit.

Segons Linares, Junts ja ha realitzat diverses sessions de treball amb una vuitantena de persones a les quals han contactat personalment i han acceptat d’adherir-s’hi. Això fa que el futur programa no sigui exactament un full en blanc, sinó que ja porta uns eixos bàsics: des de la diagnosi que vivim en una ciutat amb moltes potencialitats fins a la crítica que s’estan perdent moltes oportunitats.

Per tot això cal que Cerdanyola tingui un projecte de ciutat viable, on les persones estiguin al centre de totes les polítiques i on “es treballi per tothom, fugint de la confrontació i buscant el diàleg, treballant en la cultura del pacte sense cap por i tenint molt present que Cerdanyola té una base sociològica molt diversa”

Una candidatura de ciutat
Finalment, Antoni Morral va posar en valor la proposta, destacant “els temps convulsos que estem vivint” i el fet que “Cerdanyola sembla una ciutat adormida”. “Volem despertar Cerdanyola amb una candidatura que no sigui de partit sinó que sigui de ciutat”, va afegir, “que inclogui gent molt diversa que no tingui por de les diferències ni del diàleg”.

També va destacar els valors republicans i de radicalitat democràtica que mouen aquesta proposta en un moment en què “el lideratge ja no el tenen els partits, sinó la gent, que necessita organitzar-se d’una manera més lliure i oberta”.