Joan Sánchez Braut pren possessió com a regidor de Junts per Cerdanyola a l’Ajuntament de la ciutat

Aquest dissabte 17 de juny es va celebrar el Ple d’investidura del nou mandat a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

El regidor de Junts per Cerdanyola va prometre el càrrec per imperatiu legal i afegint amb la fórmula “amb el ferm compromís de continuar treballant per una Cerdanyola socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment sostenible, dins d’una Catalunya políticament lliure”.

Junts no a presentar candidat a la votació per escollir alcalde i va votar en blanc.

A continuació, transcrivim la intervenció del nostre regidor:

“Alcalde, alcaldesses Carme Carmona i Cristina Real, alcaldes Antoni Morral i Carles Escolà,

Bon dia a tothom.

Primer de tot permeteu-me felicitar l’alcalde i els regidors i regidores que avui hem estat investits. I també a en Josep Maria Riba, que aquesta tarda serà nomenat president de l’EMD de Bellaterra i a qui desitgem sort i encerts.

Igualment, el meu més profund agraïment a la gent de Junts per Cerdanyola, i totes aquelles persones que ens han fet confiança en aquestes eleccions. Gràcies a vosaltres, avui Junts està representada al Ple de Cerdanyola i podem continuar defensant un model de ciutat i una forma de fer política que creiem que són vàlids i desitjables.

Ho vam dir fa quatre anys, que veníem a treballar per l’estabilitat de l’Ajuntament. I creiem que hi hem contribuït, amb d’altres grups. Perquè estem convençuts que és en entorns estables quan les ciutats avancen i prosperen.

Malauradament, ja ho hem dit sovint, aquesta estabilitat no s’ha aprofitat gaire i la ciutat ha avançat tirant a poc.

Ha estat doncs, un mandat poc aprofitat pel que podia haver estat.

En el record quedarà que ha estat el mandat de la pandèmia, que tanta gent ens va prendre i a la qual avui també volem dedicar un sentit record.

Però per a nosaltres també ha estat el mandat de la repressió de l’Estat contra milers de persones, culpables només de voler expressar-se democràticament el Primer d’Octubre, com milions de persones, per la llibertat de Catalunya. Una repressió que no s’atura. Estem convençuts que ben aviat els tribunals de justícia de debò ens donaran la raó i serem aquí, disposats a fer-ho valdre en la mesura de les nostres forces.

Així doncs, s’obre una nova etapa. I, vistos els resultats de les eleccions, les dinàmiques seran per força diferents.

Un govern amb majoria absoluta no és per ell mateix dolent. Tot dependrà de com es gestioni. Si s’opta pel corró anirem malament. Si, en canvi, es fa un esforç de transparència i participació, els resultats no ho dubteu que seran més satisfactoris.

Per tant, us convidem a fer un esforç en aquesta matèria. Transparència i participació amb tota l’oposició i la cerca de consensos, perquè si es van acumulant els punts aprovats amb només catorze vots, aquests acabaran tenint regust de derrota.

Fa quatre anys ja vam dir que cap grup representa tota Cerdanyola per molts vots que hagi obtingut. Que la millor representació de la ciutat, malgrat l’abstenció, és la suma de tots els grups que som al Ple. I, per tant, com més suports obtingueu, més representatius i inclusius seran els avenços.

I, evidentment, no només cal la participació de l’oposició. La societat organitzada, les entitats, també representen sectors de la ciutadania. Cal trobar noves formes de relació amb les entitats, que les motivin per continuar la seva tasca i fins i tot que els permetin empoderar-se per assumir responsabilitats.

I la transparència, especialment amb qüestions importants: el nou sistema de gestió de residus que haurem d’implantar per força. S’ha demorat, volem creure que per problemes administratius. Però no s’ha aprofitat el temps per fer pedagogia, per explicar l’esforç que es demanarà a la ciutadania amb el porta a porta o els contenidors tancats, que tants problemes han comportat en altres indrets.

O la zona de baixes emissions, o la mateixa zona taronja, demorada dos anys sense explicacions. Si finalment tira endavant, veurem quines sorpreses amb les multes.

No farem aquí el pla de mandat del nou govern, i a més ja tenim un Pla Estratègic de Ciutat que caldria prendre’s molt seriosament. Però és obvi que no hem avançat gaire en la reorganització de l’estructura de l’Ajuntament. Un tema molt sensible, i que és a l’origen de molts problemes que patim. Posin-s’hi, però tenint en compte el personal i els seus representants.

També cal trobar formes efectives per omplir de contingut aquesta Ciutat del Coneixement, de la mà de la UAB, del Sincrotró, del Parc Tecnològic i de l’univers d’empreses emprenedores que tenim a la ciutat.

I resoldre els problemes de mobilitat i transport, i aconseguir que els residents del barris puguin venir a comprar al centre i que tinguin uns serveis mínims als seus mateixos sectors. I ser ambiciosos i persistents a reclamar tots els projectes pendents al nostre territori que depenen d’altres administracions. I anar més enllà encara, pensant estratègicament en el futur d’una Area Metropolitana a la qual pertanyem i de la qual també volem beneficis i no només servituds.

I reforçar els serveis socials i començar a parlar, a parlar, de polítiques d’habitatge, de gent gran, de joventut… I de transformacions urbanístiques, sostenibilitat…

En tot això i més es podia haver avançat molt més, d’una o altra manera, però no s’ha fet. Perquè és molt fàcil liderar petites accions, de tràmit curt i lleuger, però també cal posar-s’hi amb les dificultats i fer funcionar la maquinària d’un Ajuntament que per població, per personal i per pressupost hauria de lluir moltíssim més.

Busqui’ns alcalde, que ja sap que ens trobarà per col·laborar, per tirar endavant totes aquelles qüestions en les que coincidim. I busqui’ns a tots i a totes, perquè tots els que avui som aquí, en principi, hem vingut a treballar per Cerdanyola i tots podem aportar.

I, vaig acabant, d’entrada ja li dic que tindrà tot el nostre suport en aquells temes que vam encetar conjuntament en el passat mandat i que ja sabem que demanen perseverança:

L’Oficina de Promoció Empresarial. No n’hi ha prou a posar-hi personal administratiu. Cal reforçar-la perquè pugui actuar estratègicament per atreure inversions i empreses.

El Pla de Polígons, que s’està redactant, demanarà inversions.

La Taula de l’amiant, que mereix tornar a ser convocada i informada de com es pensa procedir per retirar l’amiant detectat al mapa que ja tenim.

El Parc Històric i Arqueològic de Can Canaletes. No ens en sortim a aconseguir comprar els terrenys, però és que tampoc no hem negociat de veritat ni tots els serveis han anat a l’hora.

En definitiva, faci’ns corresponsables de les polítiques de l’Ajuntament, perquè, com a mínim des de Junts voldrem participar que tirin endavant les que trobem justes, i persuadir-los d’aquelles que vagin en direccions equivocades.

Ningú no ens trobarà en el com pitjor millor ni en allò que quan el teu rival s’equivoca, no li diguis. Perquè ningú de nosaltres l’encertarà sempre, però si l’oposició s’equivoca, no tindrà conseqüències per a la ciutadania. Però si el govern s’equivoca…

Facin doncs, que des de l’aprovació de l’acta del dia anterior al més ambiciós pla urbanístic, tinguin regust de victòria, perquè Cerdanyola i la seva gent s’ho mereixen.

Moltes gràcies”

Escolteu-ne la intervenció