Aquest dissabte es va constituir el Ple de l’Ajuntament per als propers quatre anys. El nostre regidor, Joan Sánchez Braut, va prometre el càrrec per imperatiu legal i citant la fórmula proposta per l’AMI:

“Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, manifesto el ferm compromís amb els valors de la república catalana i declaro que continuaré treballant per la construcció d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada.”

A continuació, el text de la intervenció de Junts per Cerdanyola:

“Bon dia. Avui comença una nova etapa a la ciutat. Una etapa que les urnes han decidit clarament que lideri en Carlos Cordón i els seus companys i companyes del Partit dels Socialistes.

Felicitats alcalde. I felicitats igualment a la resta de regidors i regidores investits avui. I, novament, gràcies al plenari i al Govern anteriors per la seva dedicació.

A Junts ens toca fer oposició, assumint els resultats de les eleccions amb honestedat i amb un profund agraïment per totes les persones que s’han implicat i donat suport al nostre projecte.

Junts per Cerdanyola som aquí per defensar el nostre projecte per a Cerdanyola. De vegades col·laborant amb el govern, de vegades oposant-nos-hi. Sempre en funció de les propostes i els projectes.

Alcalde, teniu tot un repte al davant. I certament ho tindreu més fàcil que el govern precedent. Durant la campanya hem vist com tothom feia una mica de contricció i com hi havia força coincidències en les propostes que tots hem anat fent. Entre tots i totes hauríem de poder fer molta feina.

Cerdanyola ho necessita.

Hi ha la feina de la gestió del dia a dia. Fer que la maquinària municipal funcioni, motivar el personal de la casa, fer que els serveis siguin més eficients, que la ciutadania amb dificultats trobi suports, que l’espai públic millori, que es doni resposta a la manca d’equipaments, que s’atenguin els barris, que avancem en el terreny de la igualtat i els drets socials, resoldre els problemes dels abocadors…

Però també cal pensar en la Cerdanyola d’aquí a 10, 20 o 30 anys.

Evidentment, les ciutats es fan amb el dia a dia. Però calen plans i fulls de ruta perquè el futur no sigui fruit d’una suma d’inèrcies, casualitats i accidents.

És per això que cal que pensem la Cerdanyola que volem. I que ho fem entre tots i totes, perquè no sabem quin govern hi haurà en el futur, però sí que hauríem de garantir que allò que acordem tindrà continuïtat.

Cerdanyola necessita, efectivament, un pla estratègic de veritat. Un pla que compti amb tothom que hi vulgui participar, entitats i ciutadania, i que tingui presents el que ja hem coincidit que són actius de la ciutat: l’Autònoma, el Parc de l’Alba, el Sincrotró, el PTV i les institucions de base tecnològica…

Alcalde, ho has dit en diversos moments de la campanya i et prenem la paraula: la Cerdanyola Universitària i Tecnològica.

Però no només. La ciutat té molts altres valors que, ben aprofitats, l’han de posar entre les ciutats de referència al nostre país: la ciutat del patrimoni, la ciutat de la serra de Collserola, la ciutat de l’esport, la ciutat de la cultura i les arts…

Tot això no ho farem en quatre anys. Però podem posar-nos en el camí perquè els que vindran puguin seguir construint sobre aquests fonaments.

I, en paral·lel, hem de fer una ciutat econòmicament viable. No esperem a ser una ciutat subvencionada amb un ajuntament que només aspira a repartir subvencions i ajuts. Perquè al final no n’hi haurà per a tothom.

Treballem per atraure empreses, dinamitzem el comerç, afavorim la creació de riquesa i ocupació, generem oportunitats… i com a ciutat serem el que voldrem ser.

I mai no perdem de vista que Cerdanyola som tots i totes. Pensem el que pensem i votem el que votem. I que aquí en som 25 que representem diferents cerdanyoles que, sumades, fan la millor aproximació a la Cerdanyola real.

Per tant, compteu amb tots nosaltres, encara que al final es prenguin decisions que no compartim, si es fa amb transparència, participació i arguments, les decisions preses tindran més valor.

Ja ho hem dit, que Junts per Cerdanyola no ve a fer bloqueig sinó a cercar consensos perquè la ciutat avanci. I venim força lliures de prejudicis, que és la millor manera d’encarar qualsevol projecte.

En aquest sentit, aplaudim la decisió d’en Carlos Cordón de no complicar-se la vida cercant suports precipitadament.

I també per no caure en la temptació de la política de blocs que atenalla el nostre país. És injusta i ens limita a tots.

Parlem de política de blocs, però permeteu-me matisar. No es tracta de qui està a favor o en contra de la independència. Qualsevol de les dues opcions és respectable. Són posicionaments polítics i de l’Ajuntament com a institució podem esperar neutralitat política. No així del govern, que té tot el dret de manifestar-se i actuar segons els seus plantejaments polítics.

Però amb polítics i polítiques i activistes presos i exiliats, del que es tracta és de defensar drets i llibertats fonamentals. Ho hem vist al judici que ara acaba. I aquí no hi caben equidistàncies ni neutralitats.

Perquè no és el mateix estar a favor de la llibertat d’expressió, de manifestació, de protesta, del dret a decidir… que estar en contra que la gent s’expressi, estar en contra que es manifesti, protesti o treballi per poder decidir democràticament el seu futur. No és el mateix.

I per acabar, Alcalde, sé que podrem parlar de tot. D’aquí la nostra abstenció, que vull que s’interpreti com un vot de confiança. La confiança que sabreu cercar acords perquè la nostra ciutat avanci.

Moltes gràcies.