El projecte de l’Hospital Ernest Lluch és viu a l’agenda política, compta amb el suport dels alcaldes dels municipis que l’han d’acollir i, de seguida que els terrenys siguin cedits a la Generalitat, el procés s’accelerarà.
Aquests són, en línies generals, els missatges que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; l’exconsellera de Salut, Marina Geli, i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Antoni Morral, van transmetre aquest diumenge al matí a Ripollet.
L’acte l’organitzava l’agrupació de Junts per Ripollet, en col·laboració amb la resta de coordinadores dels municipis que es beneficiaran del futur Hospital: Cerdanyola del Vallès, Badia, Montcada i Reixac i Barberà del Vallès.
Tots tres convidats van defensar la necessitat d’escoltar la ciutadania abans de prendre decisions i van coincidir que el procés de construcció de l’Hospital ha estat complicat per les dificultats de la gestió urbanística, per la crisi econòmica i per la crisi del COVID. “Malgrat tot això, sempre ha estat damunt la taula, perquè és una gran necessitat”, va afirmar Josep Maria Argimon, alhora que refermava “el compromís del Departament de Salut perquè tiri endavant a curt termini”.
Argimon va posar l’accent en el proper pas: que la Generalitat disposi dels terrenys, perquè, “si no és així, no pot construir-hi, ni tan sols encarregar un projecte ni posar-ho al pressupost”, va dir, per apuntar tot seguit que “sé que els ajuntaments hi estan treballant, perquè ens hem reunit i estem preparant un protocol de treball conjunt”. També va destacar que “ho tenim planificat i tenim els diners reservats”.
Per la seva banda, Antoni Morral va apuntar que “una part important dels terrenys ja són de l’Àrea Metropolitana, que els va expropiar en el seu moment” i que a finals d’any o principis de l’any que ve, ja podrien estar en disposició de ser cedits. “Aleshores l’hospital entrarà en l’àmbit de la gestió del Govern: partida pressupostària, pla funcional, projecte executiu, licitació, construcció i posada en marxa”, va concloure.
Per la seva banda, Marina Geli, va defensar la decisió de fer l’hospital “per equilibrar el sistema hospitalari i per esponjar el Parc Taulí”, ja que s’estima que un 70% de l’activitat que ara li arriba del Vallès Sud es podrà fer al nou hospital.
El futur Hospital
El conseller de Salut va fer un esbós de la funcionalitat que es preveu donar al futur hospital i va avançar que atendrà les malalties més freqüents, de baixa o moderada complexitat, mentre que els casos més complexos continuaran al Parc Taulí. “Tot no es pot fer a tot arreu i hem de conjugar la proximitat amb la complexitat”, va afirmar, “i per això el gestionaran el Parc Taulí i l’ICS que és qui s’encarrega de les urgències”.
També es preveu que assumeixi l’atenció intermèdia, com les convalescències; la cirurgia major ambulatòria -que permet el pacient tornar a casa seva el mateix dia o en 24 hores; diagnòstic per la imatge, amb radiologia, ecografia, ressonància magnètica i tacs.