Junts per Catalunya impulsa una estratègia compartida de protecció i promoció del Parc Natural de Collserola en forma de moció que defensarà als 10 municipis i entitats descentralitzades que hi tenen territori: El Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, i Sant Cugat del Vallès i Valldoreix

Aquest matí a Sant Cugat del Vallès, en una de les entrades al Parc de Collserola, a tocar del Pi del Xandri, la Presidenta del Grup municipal de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, amb la Cap del Grup municipal de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, i representants de Junts per Catalunya a la resta de municipis que comparteixen el Parc Natural de Collserola -El Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, i Sant Cugat del Vallès i de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix- han presentat aquest matí l’estratègia de Junts per a la protecció del Parc de Collserola.

En roda de premsa, Carmela Fortuny ha afirmat “sortim junts perquè tenim una prioritat i una urgència: la protecció del Parc Natural de Collserola, el pulmó verd del conjunt del pobles i ciutats que formen la gran metròpoli barcelonina,  i  l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. Fortuny ha explicat que des de l’aprovació del Decret 146/2010 de 19 d’octubre de la Generalitat de Catalunya, la Serra de Collserola queda protegida com a Parc Natural pel seu interès natural i agrari dins del sistema d’espais oberts de l’àmbit metropolità.

La seva gestió està en mans del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola; una entitat pública participada pels ajuntaments, l’Àrea Metropolitana, la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

Fortuny ha destacat que “si passeges per Collserola es fa evident que la pèrdua d’activitat agrícola i ramadera ha creat un continu boscós, que pot ser clau per a la propagació ràpida d’un futur incendi”. De fet, ha alertat que un incendi de 6a generació pot cremar tot el Parc de Collserola en només vuit hores.

“Davant aquesta situació proposem una estratègia compartida i ho fem ara, perquè tot i que estem a la primavera, els focs s’apaguen abans de l’estiu, abans de que es produeixin”, ha dit Fortuny.

Per la seva banda, Elsa Artadi, ha destacat la importància que cal reivindicar “la importància nuclear que té la serra de Collserola per a la ciutat de Barcelona” i que “no podem viure d’esquenes a Collserola”.

En la seva intervenció, Ramon Figuerola, portaveu de Junts a Sant Just Desvern, ha detallat la moció que Junts presentarà als nou municipis i l’EMD als plenaris dels mesos d’abril i maig, i en que fa una crida al consens municipal a favor de Collserola i la serva preservació. Figuerola ha explicat s’ha treballat amb experts de dins i fora del partit i que les mocions que es presentarem tindran en compte la idiosincràsia de cadascun dels municipis implicats, i que es desenvolupa en 5 eixos:

  • potenciar la creació de mosaics agroforestals que trenquin amb la continuïtat del bosc recuperant l’activitat agrícola i ramadera en alguns espais de Collserola
  • promoure la col·laboració público-privada amb els grups d’autoprotecció existents i la coordinació amb les ADF així com l’impuls de nous grups d’autoprotecció allà on en manquin.
  • facilitar la instal·lació d’un centre logístic de biomassa que doni sortida aquest recurs renovable amb l’objectiu de crear des de la proximitat productes i materials aptes per a la construcció i productes energètics
  • facilitar l’aclarida d’arbres tant a les parcel·les de titularitat pública com les privades
  • crear una estratègia de formació i informació destinada a tot el veïnat que viu al Parc Natural de Collserola amb l’objectiu de tenir una ciutadania que actuï amb prevenció i responsabilitat en totes les fases del Pla INFOCAT.

Finalment, Carmela Fortuny ha fet una crida al consens i ha demanat que als plenaris on es presentaran les mocions, -“les presentarem estiguem a govern, estiguem a l’oposició o no tinguem representació”-, siguin aprovades de manera unànime. “El que volem és un acord per preservar i mantenir la magnifica Serra de Collserola”, ha conclòs.

A l’acte han participat representants de Junts per Catalunya a Barcelona (Elsa Artadi), Sant Cugat del Vallès (Carmela Fortuny i Joan Puigdomènec), El Papiol (Jordi Bou), Molins de Rei (Ramon Sánchez), Sant Feliu de Llobregat (Jaume Manyoses), Sant Just Desvern (Ramon Figuerola), Esplugues de Llobregat (Pere Clota), Montcada i Reixac (Montserrat Sánchez), Cerdanyola del Vallès (Joan Sanchez Braut) i l’EDM de Valldoreix (Susanna Herrada), a més del coordinador de Junts al Vallés Occidental-Sabadell, Pere Canadell.