Militants i simpatitzants de Junts per Cerdanyola hem fet una ofrena floral al monument de la República de la plaça de Sant Ramon.

En un acte celebrat conjuntament amb Esquerra, ECP i Guanyem hem llegit una manifest conjunt i, posteriorment, hem feu un vermut plegats.

A continuació, el manifest:

“Ens trobem avui representants de forces que defensem projectes polítics diferents, per commemorar el 14 d’Abril, l’efemèride de la proclamació de la República l’any 1931.

Podríem haver fet actes per separat, però hem preferit posar l’accent en allò que ens uneix: el convenciment que els valors republicans han de ser la guia de qualsevol sistema de govern. Aquest mateix convenciment va portar milers i milers d’homes i dones a donar-ho tot per defensar-los.

És per això que avui volem fer recordatori i homenatge d’aquells sacrificis, d’aquella lluita decidida per construir primer i defensar a ultrança més tard una societat millor que la que els havia vist néixer.

Amb les idees de la llibertat, la igualtat i la fraternitat com a guia, aquells homes i dones van voler canviar el món i, certament, van assolir guanys remarcables en molt poc temps i en tots els camps. Van demostrar que es podien trencar inèrcies i atavismes que fins aleshores semblaven impossibles d’enderrocar.

Malauradament, la reacció no es va fer esperar. Els qui no volien que res canviés es van rebel·lar, van renunciar a lluitar democràticament i van promoure un alçament militar i una guerra que va provocar més d’un milió de morts, repressió i exilis, injustícia, desigualtats i, al final, misèria.

Però, malgrat tot això, els ideals no van morir. Al contrari. Noranta anys després continuem treballant per una societat més justa, defensant els drets i les llibertats de tothom. Sabem que és una tasca que mai no s’acabarà, que sempre haurem de defensar els drets i les llibertats de tota la ciutadania i de tots els pobles.

Perquè som conscients que al llarg dels temps, les forces reaccionàries, amb més o menys intensitat, sempre treuen el cap. I ara vivim un moment especialment delicat, en què la visceralitat i les pors s’utilitzen políticament per plantar cara als anhels de llibertat i a les lluites per la igualtat.

Davant de tot això, redoblem el nostre compromís amb els valors de la República, per continuar la tasca de totes aquelles persones que no es van resignar amb les inèrcies, sinó que van gosar introduir canvis significatius per millorar la vida de tothom. I en molts casos pagant el preu més alt per la defensa dels seus ideals.

A elles dediquem avui doncs aquestes ofrenes.”