Joan Sánchez Braut
Joan Sánchez Braut, regidor de Junts a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. Publicat al TOT Cerdanyola 10-3-22

“Després d’aprovar el Pla Estratègic de Ciutat, ara han començat els treballs per elaborar el Pla Estratègic de Cultura. No sé si l’ordre dels factors altera el producte o no… però benvingut sigui. I esperem que s’implementi amb més diligència que el de Ciutat.”

Cultura és una d’aquelles àrees de l’Ajuntament que fa quaranta anys, quan tot començava de nou, ningú no s’acabava de creure, per bé que tothom deia el contrari. Però amb la inauguració de l’Ateneu, tot es va desbordar. El que es venia fent al Casal Parroquial es va multiplicar per molt, perquè quan s’ofereix la possibilitat, la ciutadania respon. Teatre, arts plàstiques, dansa, fotografia, música, entitats regionals, cinema… tothom ha passat per l’Ateneu.

Mentrestant, després de molts esforços, l’Ajuntament es va dotar d’un Servei de Patrimoni. I d‘aquí van sortir el Museu de Ca n’Ortadó -ara tancat, esperem que no per sempre-, el de Ca n’oliver i el MAC que, a més de la seva activitat, han aportat espais que el món de la cultura ha pogut aprofitar. I el mateix amb les successives biblioteques i bona part de centres cívics.

Però ja fa anys que aquests espais estan morint d’èxit. Les entitats necessiten lloc i no totes tenen prou socis i recursos per garantir-se’l pel seu compte. L’espai modular del riu Sec pot ajudar, però seguirà sent un pedaç.

Per això aplaudim que es faci aquest Pla Estratègic: per endreçar el servei, per planificar solucions de futur per a les entitats i, especialment, per dibuixar nous escenaris on el protagonisme no recaigui tant en la maquinària municipal o les empreses que se subcontracten, sinó en el món associatiu i la gent de Cerdanyola del Vallès, que són els qui, al capdavall, fan la cultura.