La majoria absoluta del PSC va servir per aprovar inicialment, en un Ple extraordinari celebrat aquest dijous a les 8 del matí, les ordenances fiscals i preus públics per al 2024. El Ple havia de ser extraordinari per donar temps al període d’exposició pública i aprovació definitiva i que aquestes entressin en vigor el proper 1 de gener. Tots els grups de l’oposició hi van votar en contra.
Podeu seguir a Youtube la intervenció del nostre portaveu, Joan Sánchez Braut, o llegir un extracte de la intervenció a continuació dels vídeos.
I, la rèplica:
“Bon dia, nosaltres votarem en contra d’aquestes ordenances fiscals. Votarem en contra de la pujada d’impostos.
Ja entenem que actualitzar contractes ha significat un encariment.
Ja entenem que les despeses de llum, gas i aigua s’han disparat.
Ja entenem que les de personal, també.
Però, sincerament, creiem que en un context d’inflació, que ho encareix tot per a la ciutadania, començant per la cistella de la compra; els tipus d’interès elevats, que han perjudicat totes les famílies amb hipoteques variables; la despesa en consums… En aquest context, ho trobem una mala solució.
Perquè creiem que vostès fan una lectura esbiaixada de la situació econòmica que vivim. Només cal veure la memòria del pressupost on per analitzar el moment econòmic, s’agafen a les previsions de l’Estat que diuen, literalment:
“L’acumulació d’estalvi per part de les famílies durant la pandèmia i la bona marxa de l’ocupació reforcen la seva situació patrimonial, cosa que permetrà que es mantingui un camí de consum positiu malgrat l’enduriment monetari i en un entorn de moderació de les tensions inflacionistes. El mercat laboral es preveu que mantindrà el seu dinamisme al llarg del període de previsió, amb la creació de més d’un milió de llocs de treball addicionals i el descens de la taxa d’atur per sota del 10% el 2026”
Preguntin a la ciutadania si encara tira del que no es va gastar durant la pandèmia…. preguntin-los si han notat la moderació de la inflació… o en el preu dels consums. Preguntin als pensionistes si la pujada del 8% que van tenir, que en aquell moment semblava que seria per a festes, ara els cobreix tot això… preguntin als treballadors públics o, sobretot, preguntin als autònoms i als treballadors per compte d’altri si arriben on arribaven fa un, dos o tres anys.
Poden dir que no n’hi ha per tant, que encara pugem menys que d’altres o que de mitjana la pujada és poc apreciable.
No hi estem d’acord. Creiem que tot suma i que, a més, l’Ajuntament en lloc d’ajudar posa una càrrega més a sobre de la ciutadania.
I evidentment que s’han de pagar impostos. Però a l’Ajuntament creiem que li toca predicar amb l’exemple.
Si el pressupost se’ls dispara en 11 milions d’euros, ens sembla molt bé que recaptin més de l’Estat, fins i tot que prevegin doblar la recaptació de l’ICIO. Però el que falta, no poden abocar-ho directament sobre la gent.
En aquell context complicat per a les famílies, què està fent la ciutadania: estar-se de coses. El primer és el primer: educació, salut, menjar, casa…
Ja parlarem del pressupost, però de què se n’estarà aquest govern? Els faltaven dos milions d’euros per quadrar i la gran solució ha estat apujar l’IBI i l’IAE. A canvi de què? De res. Molt poca proposta nova. Reforçar festes, que a tots ens agraden i llums de Nadal, que també.
Hauríem agraït algun gest de responsabilitat, que miressin de quadrar sense tirar del recurs fàcil. No ha estat així.
Sé que les comparacions són odioses, però l’Ajuntament veí, amb dèficit de 25 milions, ha congelat els impostos. No els toca!
Trobem a faltar aquest esforç per part del govern i, per tant, hi votarem en contra.