El dimecres passat va tenir lloc a Ca n’Ortadó el debat de caps de llista centrat en el Patrimoni.

Us deixem aquí extractes de la presentació que en va fer el nostre candidat, Joan Sánchez Braut:

“Com en altres àmbits, Cerdanyola és plena de potencialitats en el camp del patrimoni. Però és innegable que s’han deixat passar moltes oportunitats i hem perdut molt de patrimoni. Arqueològic, arquitectònic i, evidentment, paisatgístic.”

“I no som il·lusos. Les ciutats evolucionen i se superposen i una civilització tapa l’anterior. Normal. Per sort sempre en queden vestigis i, per sort també, hem anat aprenent a valorar-los i a conservar-los com a eines per explicar-nos. Però a Cerdanyola hem anat una mica tard, un segle respecte al nostre país i un parell respecte als països més avançats. I encara ara costa…”

“Hi ha hagut tota una feina prèvia de conscienciació i reivindicació del patrimoni, que és fonamental i que cal agrair. Gràcies a tota aquesta insistència s’acaba creant un servei de patrimoni, el catàleg i el Museu de Ca n’Ortadó i l’Ajuntament fa seves peces com can Serraperera o l’Aulos, i els dóna ús públic.”

“I, finalment: el Museu i el poblat de Ca n’Oliver i el MAC Can Domènech. Gràcies a la feina d’uns grans professionals, s’han convertit en referents al nostre país. Malauradament molt més reconeguts fora que a la nostra mateixa ciutat.”

“Bé, i som al 2019 amb el MAC i Ca n’Oliver. I ara què fem? Si seguim com fins ara, ja us ho dic: el MAC ja s’ha fet petit. Té goteres i grans dèficits de manteniment. La Torre Vermella què? I la Masia de Cordelles? I Ca n’Ortadó? I Can Llopis? La nau principal d’Uralita?”

“Des de Junts per Cerdanyola creiem que cal una nova empenta i un canvi de xip. Cal una aposta decidida per investigar, recuperar i sobretot mantenir tota la riquesa patrimonial que tenim.”

“Per això és important la creació de la Taula de patrimoni de Cerdanyola, organitzadora d’aquest debat, i que fa uns dies ja ens va assenyalar un possible camí: El Parc Arqueològic de Cerdanyola, una proposta espectacular. On hi sumem la que ja teníem d’obrir la Vil·la romana de Can Canaletes. Ca n’Olivé, Can Castelló i Can Valldaura, farien un circuit extraordinari que ens portarà dels íbers a l’edat mitjana.”

“Una proposta, a més, que coincideix amb la visió estratègica que demanem per a tots els àmbits de la ciutat. Conservem i donem a conèixer el nostre patrimoni; recuperem i donem ús a edificis com Can Canaletes; impliquem un cop més la UAB; reforcem la nostra identitat de portes a enfora; atraiem turisme que enriqueix els comerços i restaurants -generar riquesa i llocs de treball… ”

“I ens carreguem d’arguments per atraure finançament privat -tot i que ja se per a alguns anatema!”

“El patrimoni és un valor. Invertir-hi no és llençar els diners. Al contrari, en pot generar de directes i d’indirectes.”

“Amb aquesta filosofia, volem crear l’Oficina de Turisme de Cerdanyola. Cultura, ciència, natura, arquitectura, esports… No un tècnic, sinó un equip integrat en una Oficina del Projecte Estratègic de Ciutat, dedicat a detectar oportunitats en tots els àmbits, amb tècnics de totes les àrees, polítics de tots els grups, amb els Consells de participació i els consells de barri que també volem crear, experts externs i ciutadania. I amb la participació del Parc de Collserola, el Parc de l’Alba i el Sincrotró, la UAB, el PTV…”

“En aquest sentit, també apostem per recuperar el catàleg de patrimoni arquitectònic que ara gestiona en exclusiva Urbanisme i obrir-lo a Cultura i a aquesta oficina del Projecte Estratègic. Cal actualitzar-lo i detectar oportunitats. I no propugnem municipalitzar tots els edificis catalogats per fer un Torre Vermella. Calen usos privats respectuosos amb el que es protegeix i no haurem de patir pels manteniments. Però no busquem gestories ni oficines tancades ni llòbregues dependències municipals. Aprofitem per facilitar-hi activitats que dinamitzin, si s’escau, el comerç i la restauració de la zona. I ens els públic, posem-hi usos culturals i emblemàtics (la mateixa oficina del Projecte de Ciutat). Fem-ho bonic i ensenyable i integrem-ho en un circuit turístic. Fem-ho fàcil.”

“D’això va Junts per Cerdanyola, de reorientar la ciutat perquè tant la gent d’ara com la gent de demà puguin estar orgullosos de la seva ciutat.”