Fa un any es van celebrar les eleccions que van configurar l’actual Ple municipal. Veníem d’una campanya on qui més qui menys havia acceptat que calia fugir de les situacions de bloqueig polític de l’anterior mandat.

Des de Junts vam fer campanya apostant precisament per això, pel desbloqueig i per tirar endavant temes importants per a la ciutat.

Per això ens vam abstenir en el Ple d’investidura de Carlos Cordón, guanyador de les eleccions, per facilitar la formació de govern. També vam anunciar que d’entrada no ho faríem difícil, per evitar caure en errors del passat. I, tot això, malgrat veure ben aviat que el nostre Ajuntament no podria ni tan sols posicionar-se a favor dels drets humans dels nostres presos polítics i exiliats.

Així les coses, hem estat un any votant sempre en consciència, en funció de cada tema. Per Cerdanyola. I sovint hem donat suport al govern, encara que de vegades discrepem en algun aspecte. Les polítiques del o tot o res acaben significant res per a la ciutadania. D’aquí veníem.

I en algun d’aquests casos som els que hem donat majories per tirar endavant els projectes. Però aquesta és una situació de la qual tampoc volem abusar, perquè entenem que qualsevol grup de l’oposició, si s’ho proposés, també podria decantar majories. Per tant, sent pràctics, preferim no fer clams al desert, que la pilota caigui al nostre camp i que alguns punts del nostre programa es puguin anar fent realitat.

Per això vam signar un acord de pressupostos on, a canvi del nostre vot a les ordenances i al pressupost per al 2020, el govern engegarà el procés per al Parc Arqueològic de Cerdanyola, accelerarà i reforçarà l’Oficina del Pla Estratègic, garantirà suport al comerç local i crearà l’Oficina de Promoció Empresarial de Cerdanyola.

Podríem haver demanat accions més immediates, però al final vam optar per allò del que nosaltres havíem fet bandera a la campanya: projectes que ens permetin aprofitar les famoses potencialitats i cerquin la viabilitat econòmica de la ciutat, no només avui, sinó a mig i llarg termini. Una viabilitat que permetrà atendre més fàcilment les necessitats socials i de la resta d’àmbits.

En aquest context, el govern ha pogut anar fent. Amb més lentitud del que ens agradaria a tots, però entenem els grans condicionants que té l’Ajuntament de Cerdanyola i la ingent tasca que enfronten l’alcalde i el seu equip.

Malauradament, ara tot s’ha complicat increïblement per la crisi del COVID19, que ha vingut a ralentir-ho tot i obligarà a reformular projectes i, sobretot, terminis. Això serà, en definitiva, el que marcarà aquest any i part del següent. I esperem que no vagi més enllà.

Evidentment, tots els grups ens hem posat a disposició i entre tots hem estat capaços de fer la taula de reactivació social i econòmica, amb més de cent mesures a favor dels perjudicats per la crisi. La novetat és l’abast de l’acord, però també la participació imprescindible d’entitats i col·lectius de la nostra ciutat, que han fet aportacions com a mínim tan valuoses com les dels polítics.

Ha estat un any incomplet, doncs, que ha quedat abruptament escapçat. Caldrà recuperar el temps perdut però pot anar per llarg. De manera que no perdem gaire el temps.